Historie

Broederschap St. Sebastianus 1617 Kerkrade

Op zaterdag 9 mei 2015 op de lijst

Nationale Inventaris Immaterieel erfgoed in Nederland geplaatst.

 

 

Historie

De Koning is voorzitter van de Broederschap en draagt als teken van zijn waardigheid de zilveren vogel met daaraan bevestigd de koningsschilden.Conform de huidige statuten wordt de schutter, die het laatste stukje van de houten vogel afschiet Koning van de Broederschap. Indien hij drie keer achter een volgende keren de vogel afschiet wordt hij tot Keizer uitgeroepen.

 

Dat dit niet zo eenvoudig is, blijkt wel uit het feit dat in de bijna 400 jaar Broederschaphistorie slechts 8 Keizers zijn.

 

Iedere koning of keizer is verplicht een zilveren schild aan de vogel toe te voegen. In Kerkrade is deze zilverschat altijd goed beheerd , zodat de Broederschap verreweg het groots aantal koningsplaten van alle nog bestaande Nederlandse schutterijen bezit.

 

Met vrij grote zekerheid kan zelfs worden aangenomen, dat dit zelfs de grootste

zilverschat is zelfs in vergelijking met het bezit van onze ooster- en zuiderburen.

 

De zilverschat van Broederschap St. Sebastianus begint met het schild uit 1617

en in het 400 ste jubileumjaar zal het 224ste Koningschild worden toegevoegd

aan de inmiddels historische schat.

De datum van stichting van Broederschap St. Sebastianus 1617 Kerkrade is niet met zekerheid te bepalen. Desondanks gaat men uit van de van de oudste Koningsplaat in het bezit van de schutterij, Dit oudste koningschild uit het jaar 1617 is het bewijs dat de Broederschap minimaal in dit jaar heeft bestaan. Dit oudste schild, voorzien van het familie wapen van de familie Spies is van Johan Daniel Spies. Johan Spies was als heer van Ehrenstein beheerder en bewoner

van dit adellijk Huis.

 

De kerkraadse schutterij leidt haar oorsprong terug op een stichting door “Isabella Clara Eugenia Infantin von Spanien, Herzogin Gouvernante van Braband” in 1617 zoals in de preambule van het in de Duitse taal opgestelde reglement van 1859 staat. Dit reglement is het oudste stuk waarin van de

stichting wordt gesproken.

 

“De bescherming van het H. Sacrament” is een van de hoofdtaken van Broederschap St. Sebastianus Kerkrade. Op zaterdag 9 mei 2015 is dit op de Nationale Inventaris Immaterieel erfgoed in Nederland geplaatst.

 

Alle oude schutterijen kennen verschillende rangen. Schuttersbekwaamheid beslist wie koning wordt.

Powered by LifeBox24.com